W ramach przygotowania uczniów klas trzecich Szkoły Branżowej do części pisemnej egzaminu zawodowego
zorganizowany został konkurs „Matematyka w kuchni”, który odbył się 7 marca 2018 r.
Konkurs miał również pokazać uczniom zastosowanie matematyki w życiu codziennym: przygotowanie posiłków, analiza przepisów kulinarnych, planowanie zakupów. Jego celem było doskonalenie umiejętności logicznego myślenia i popularyzowanie wiedzy matematycznej.
Konkurs składał się z 12 zadań matematycznych w formie testowej. Uczniowie obliczali właściwą ilość produktu do sporządzenia wskazanej liczby porcji. Przeliczali ilość produktu według danego normatywu albo cenę gastronomiczną brutto danego produktu.
Zwycięzcą konkursu został Karol Kwoska z klasy III a Szkoły Branżowej.
Uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i życzymy powodzenia na egzaminie zawodowym.
Organizatorem konkursu była Marta Korol
44-330 Jastrzębie-Zdrój
ul. 11 Listopada 4