Z matematyką można spotkać się w kuchni – różnego rodzaju jednostki (długości, masy, pojemności, powierzchni, objętości, monetarne), obliczanie pól i objętości potraw, obliczanie ilości składników, obliczanie czasu gotowania, pieczenia.
Wchodząc do kuchni widzimy przedmioty, które kształtem przypominają płaskie lub przestrzenne figury geometryczne. Często musimy szacować, czy dany kubek lub garnek zmieści daną ilość wody, często też korzystamy z wagi kuchennej, aby odmierzyć daną ilość mąki lub cukru. W przepisach kulinarnych matematyka jest nieocenionym narzędziem. Nie tylko przydaje się wiedza dotycząca zamiany jednostek, pól figur płaskich czy brył, szacowania, ale również dotycząca proporcji.
30 listopada w ramach przygotowania uczniów klas trzecich Szkoły Branżowej do części praktycznej egzaminu zawodowego został zorganizowany szkolny konkurs „Matematyka w kuchni”.
Uczniowie klasy trzecich, odmierzali, przeliczali jednostki masy i ważyli potrzebne produkty, w efekcie wykonali kruche świąteczne ciasteczka, które wszystkim smakowały.
Uczestnicy konkursu pokazali ile zastosowań matematyki można znaleźć w kuchni, w kulinariach.
„Matematyka jest nie tylko potrzebna
i ciekawa, ale też „smaczna”
WYNIKI KONKURSU:
I miejsce- M.Bzdon, S. Stogniew
II miejsce – J.Szczerba, S.Czuber
III miejsce – W.Kędzierski, D.Towścik
Wszystkim uczniom dziękujemy za udział w konkursie.
Organizatorzy: M.Korol, A.Sławińska, K.Nyderek
Marta Korol
44-330 Jastrzębie-Zdrój
ul. 11 Listopada 4