Czcionka:

A+A-

Kontrast:

BIPKO Gdańsk

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Boże Narodzenie z ekologią w tle

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Boże Narodzenie z ekologią w tle

Mimo, że do Świąt Bożego Narodzenie pozostało jeszcze kilka tygodni, to mieliśmy okazję poczuć wyjątkowy przedsmak tego, co wkrótce nas czeka. Na zaproszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Boryni uczennice naszej szkoły branżowej (w tym uczestniczki europejskiego projektu #ErasmusPlus) razem z Panią Kasią Nyderek wzięły udział w V edycji wystawy "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Boże Narodzenie z ekologią w tle". Cóż to był za dzień!? Sala pięknie wystrojona, stoły suto zastawione, przepiękna ferajna kolorów regionalnych strojów, występ zespołu ludowego, rozdanie nagród, a temu wszystkiemu towarzyszyły cudowne zapachy, które rozchodziły się po całym boryńskim sołectwie. Z nieukrywaną skromnością musimy przyznać, że nasze pierogi, zarówno te tradycyjne – ruskie, jak i totalny HIT! wystawy – pierogi z bakaliami i cynamonem, rozeszły się w ekspresowym tempie. Równie szybko znikł przepyszny, tradycyjny barszcz czerwony i zupa grzybowa, słychać było słowa uznania przy degustacji chlebka dyniowego i śledzi podanych na kilka wybornych sposobów. A ciasta i ciasteczka, cóż… możecie sami się domyśleć! Aż ślinka cieknie na te wspomnienia. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie w stworzenie tego cudownego i niezwykle smakowitego wydarzenia. 

 

Monika Huculak

Data dodania: 2019-12-09 18:20:37
Data edycji: 2019-12-09 18:25:07
Ilość wyświetleń: 243
Godło
Dane
kontaktowe

44-330 Jastrzębie-Zdrój

ul. 11 Listopada 4

Bądź
z nami
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook