Nie tylko Polacy na koniec karnawału zajadają się słodkościami, podobną tradycję mają mieszkańcy Irlandii, Wielkiej Brytanii czy Australii, którzy wtedy obchodzą Pancake Day.
W tym roku w naszej szkole my również postanowiliśmy z tej okazji zrobić Dzień Naleśnika. Podczas warsztatów tematyczno-kulinarnych prowadzonych przez panie: Monikę Suską-Rugałę i Katarzynę Nyderek uczniowie dowiedzieli się skąd wzięła się naleśnikowa tradycja oraz nauczyli, jak przygotować te pyszne specjały.
Historia oraz legendy o Pancake Day sięgają XV wieku. Według jednej z nich, pewna gospodyni z Olney, w hrabstwie Buckinghamshire tak zajęła się smażeniem naleśników, że zapomniała o całym świecie i dopiero bijące dzwony zwołujące na nabożeństwo wyrwały ją z naleśnikowego ferworu. Nie chcąc się spóźnić kobieta wybiegła z domu w fartuszku i z patelnią w ręce prosto do kościoła. Na jej cześć do tej pory podczas Pancake Day organizowane są wyścigi, w których uczestnicy biegną trzymając w ręce patelnię z naleśnikiem, który należy jednocześnie podrzucić przynajmniej trzy razy.
Nasi uczniowie postanowili usmażyć zarówno pancakes (po wodzą i według przepisu Kingi Czajki z klasy 8c) oraz tradycyjne naleśniki według przepisu pani Kasi.
Wszystkim bardzo smakowało, naleśniki i pancakes szybko zniknęły z talerzy.
Monika Suska-Rugała
44-330 Jastrzębie-Zdrój
ul. 11 Listopada 4