Przysposobienie do pracy/pomoc kucharza to przedmiot cieszący się dużą popularnością wśród uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Podczas zajęć praktycznych uczniowie zgłębiają tajniki sztuki kulinarnej. Przygotowują różnorodne posiłki, rozpoczynając od tych najprostszych (kanapki, tosty). Następnie przechodzą do trudniejszych zadań- przygotowują wywary, gotują zupy, kroją, trą, mieszają przyrządzając pyszne sałatki. W klasie trzeciej pod czujnym okiem pań prowadzących zajęcia - p. A. Szymanek i p. K. Nyderek przygotowują dania obiadowe, desery.
Aktualnie tematyka zajęć była związana z panującą w przyrodzie piękną złotą polską jesienią. Klasy przygotowywały soki jabłkowe, zapiekanki ziemniaczane, szarlotki, racuchy z jabłkami, ciasta ze śliwkami.
Za chwilę nastąpi wyczekiwany przez wszystkich czas przedświątecznej krzątaniny i w szkole rozniosą się zapachy pierników, orzechów, wanilii, grzybków suszonych. Będzie pysznie!
Pozdrawiamy: uczniowie z klas SzPdP z paniami K. Nyderek i A. Szymanek
44-330 Jastrzębie-Zdrój
ul. 11 Listopada 4