Czcionka:

A+A-

Kontrast:

BIPKO Gdańsk

„Węgierki z Jastrzębia w kuchni”

„Węgierki z Jastrzębia w kuchni”

8 października „Węgierki z Jastrzębia” przyniosły do szkoły śliwki, oczywiście węgierki i pod okiem pani Katarzyny Nyderek, nauczyciela gastronomii wykonały powidła śliwkowe. Wcześniej poznały wartość  odżywczą, kaloryczność i właściwości lecznicze śliwek świeżych i suszonych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niektórzy uczniowie gotowe przetwory degustowali na miejscu, a inni zanieśli je do domu. Zajęcia odbyły się w ramach promocji projektu „Tradycyjny sad”. Działania prowadzone w ramach projektu maja na celu upowszechnianie wiedzy na temat tradycyjnych odmian i przywrócenie ich  na dawne, właściwe sobie miejsce. Celem jest szeroko pojęta edukacja – nie tylko na temat tradycyjnych odmian, ale również ekologicznego sposobu pielęgnacji drzew niepowodującej negatywnego wpływu na środowisko. Projekt ma za zadanie zwiększenie zasobów genetycznych drzew starych odmian śliw oraz zwiększenie różnorodności biologicznej na ziemiach polskich.

Więcej nt. temat przeczytać można na stronie: https://tradycyjnysad.pl/

Anna Chrabańska

Data dodania: 2020-10-21 18:57:42
Data edycji: 2020-10-21 19:01:44
Ilość wyświetleń: 262
Godło
Dane
kontaktowe

44-330 Jastrzębie-Zdrój

ul. 11 Listopada 4

Bądź
z nami
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook